Polityka prywatności

Dla Grupy Alektum Twoja prywatność jest bardzo ważna. Dlatego, w niniejszej Polityce prywatności opisujemy zasady  przetwarzania danych osób korzystających z naszej witryny (Użytkowników), które są gromadzone bezpośrednio lub za pośrednictwem plików cookies oraz podobnych technologii. Aby informacje na temat tego, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane osobowe, były bardziej transparentne i przejrzyste, podzieliliśmy naszą Politykę prywatności na kilka części. Każda część opisuje szczegółowo, w jaki sposób przetwarzamy Twoje dane. Ponadto znajdziesz tutaj  informacje o swoich prawach oraz o tym jak się z nami skontaktować. Więcej szczegółów na temat plików cookies możesz znaleźć w naszej Polityce cookies oraz Ustawieniach cookies.

Administrator danych, IOD oraz sposoby kontaktu

Administratorem danych gromadzonych w związku  z  korzystaniem z naszej witryny jest Alektum Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu, adres: pl. Bema 2, 50-265 Wrocław, wpisana do KRS pod nr 0000258061, niezbędne dane kontaktowe znajdziesz w zakładce Kontakt.

Inspektorem Ochrony Danych Osobowych (inaczej IOD), wyznaczonym przez Alektum Sp. z o.o. jest Szymon Mazur. Kontakt z IOD, w sprawach związanych z przetwarzaniem danych osobowych, możliwy jest za pośrednictwem następujących kanałów komunikacji:

  • poprzez pocztę tradycyjną kierowaną na adres: Alektum Sp. z o.o., Bema 2, 50-265 Wrocław,
  • poprzez pocztę elektroniczną kierowaną na adres: rodo@alektumgroup.pl

Dane osobowe – definicja i informacja o tym, co rejestrujemy

Dane osobowe to informacje o zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osobie fizycznej, mogą być nimi również pliki cookies. Dane zbieramy w trakcie korzystania przez Ciebie z naszej witryny oraz kontaktu z nami. Administrator gromadzi  dane  związane  z  Twoją  aktywnością,  jak  na  przykład  czas spędzony na stronie, wyszukiwane frazy, liczba wyświetlonych podstron, data i źródło wizyty a także dane, które przekazujesz dobrowolnie kontaktując się z nami. Pamiętaj, że informacje, które nam przekazujesz, zostaną zarejestrowane. W związku z tym prosimy o zachowanie ostrożności w przypadku poufnych danych osobowych i nieujawnianie informacji objętych definicją danych osobowych szczególnych kategorii, w ogólnym rozporządzeniu o ochronie danych (RODO), takich jak np.: dane ujawniające stan zdrowotny, rasę, pochodzenie etniczne lub poglądy polityczne.  Nasze produkty i usługi nie są skierowane do dzieci.

Dane osobowe – jak z nich korzystamy?

W naszej witrynie, przetwarzamy dane osobowe Użytkowników w następujących celach:

  • umożliwienia korzystania z Serwisu na podstawie art. 6 ust. 1 b RODO,
  • informowania o zmianach w działaniu Serwisu na podstawie art. 6 ust. 1 f RODO,
  • poprawy działania Serwisu na podstawie art. 6 ust. 1 f RODO,
  • opracowań statystycznych i dokonywania badań analitycznych na potrzeby wewnętrzne na podstawie art. 6 ust. 1 f RODO,
  • wykrywania przypadków niedozwolonego korzystania z usług, ustalenia odpowiedzialności na podstawie art. 6 ust. 1 f RODO,
  • w celu ustalenia, obrony oraz dochodzenia roszczeń na podstawie art. 6 ust. 1 f RODO,
  • w celu realizacji zamówionego kontaktu poprzez formularze, na podstawie art. 6 ust. 1 a RODO.

Czas przechowywania danych osobowych

Przechowujemy dane osobowe tylko tak długo, jak to jest konieczne do wypełnienia danego celu. Czas przechowywania danych osobowych różni się w zależności od celu, w jakim je wykorzystujemy. Czas przechowywania plików cookies określony został w Ustawieniach Cookies.

Bezpieczeństwo i dostęp do danych osobowych

Twoje dane osobowe są przechowywane w bezpiecznych sieciach i tylko kilka osób, ze specjalnymi uprawnieniami i zobowiązanych tajemnicą zawodową, ma do nich dostęp. Ponadto wszystkie przekazywane przez Ciebie poufne informacje oraz informacje dotyczące wiarygodności kredytowej są szyfrowane za pomocą technologii Secure Socket Layer (SSL). Podejmujemy również szereg środków zabezpieczających, gdy Użytkownik wprowadza, wysyła lub czyta swoje informacje, aby zachować maksymalne bezpieczeństwo i ochronę danych osobowych.

Ujawnianie danych osobowych stronom trzecim

Nie sprzedajemy, nie wymieniamy ani w żaden inny sposób nie przekazujemy Twoich danych osobowych stronom trzecim.  Nie dotyczy to jednak hostów witryn internetowych ani innych partnerów biznesowych, których usług używamy do prowadzenia naszej witryny, utrzymywania naszej działalności biznesowej lub wypełniania obowiązków serwisowych i usług na rzecz naszych użytkowników (w tym Alektum Group AB), pod warunkiem, że strony te wyrażą zgodę na poufne traktowanie danych osobowych. Możemy również ujawniać informacje, gdy jest to wymagane przez prawo lub w celu zachowania polityki naszej witryny lub ochrony praw naszych lub innych stron, prawa własności lub bezpieczeństwa. Dane Użytkowników, których nie można zidentyfikować, mogą zostać ujawnione stronom trzecim w celach marketingowych i reklamowych lub w innych celach. Takie informacje są gromadzone tylko wtedy, gdy wyraziłeś zgodę, zobacz naszą Politykę cookies, aby uzyskać więcej informacji. Na naszej stronie nie przedstawiamy i nie oferujemy produktów ani usług innych osób prawnych bądź fizycznych.

Prawa Użytkownika

W zakresie Twoich danych, przetwarzanych przez Alektum, masz szereg praw i możesz je egzekwować kontaktując się z nami.  Prawa które Ci przysługują:

  • masz prawo do uzyskania dostępu do swoich danych, które są przez nas przetwarzane oraz uzyskania kopii tych danych (art. 15 RODO),
  • masz prawo żądać poprawienia a także uzupełnienia nieaktualnych danych (art. 16 RODO),
  • masz prawo żądać usunięcia danych, które są niepoprawne lub nie są już potrzebne do celów, w których zostały zebrane (art. 17 RODO),
  • masz prawo żądać ograniczenia przetwarzania danych w określonych warunkach (art. 18 RODO),
  • masz prawo do przeniesienia danych, jeżeli Administrator przetwarza dane na podstawie wyrażonej zgody lub na podstawie umowy (art. 20 RODO),
  • masz prawo sprzeciwić się wykorzystaniu przez nas Twoich danych osobowych (art. 21 RODO).

Należy jednak pamiętać, że w niektórych sytuacjach, nie będzie możliwym skorzystanie z niektórych ww. uprawnień, jeżeli Administrator wykaże istnienie ważnych, prawnie uzasadnionych podstaw do przetwarzania, nadrzędnych wobec interesów, praw i wolności osoby lub też Administrator przedstawi i wykaże, że istnieją podstawy do ustalenia, dochodzenia lub obrony roszczeń.

Linki zewnętrzne

Pamiętaj, że jeśli użyjesz linków, aby opuścić naszą stronę i przejść do innej witryny, niniejsze zasady przestaną obowiązywać, gdy tylko opuścisz naszą stronę. Twoja aktywność na innych stronach internetowych podlega odpowiednim zasadom i politykom tych stron.

Sprzeciwy wobec przetwarzania przez nas Twoich danych osobowych

Nie wahaj się z nami skontaktować, jeśli masz zastrzeżenia do tego, jak przetwarzamy Twoje dane osobowe! Skontaktuj się z naszym IOD, pod adresem: rodo@alektumgroup.pl.

Jeżeli pomimo tego uważasz, że Twoje dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z prawem, możesz wnieść skargę do organu nadzorczego czyli Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, mającego siedzibę przy ul. Stawki 2, 00-193 Warszawie.